Adres: Bouwerskamp 12
8301 AG Emmeloord
Telefoon: 0527 619 077
Houthandel Emmeloord - LoRas
 • Beste Tuinhout & tuinmaterialen
 • Altijd scherpe prijzen
 • Snelle levering & top service
 • Showroom van 500m²

Douglas hout

Douglas hout is één van de hardste houtstoorten en heeft van nature een hoge duurzaamheid. De beste deals voor Douglas Hout kopen vind je hier!


Wat is Douglas hout?

Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noordwest-Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft. Het is één van de hardste houtsoorten die Europa kent. Door deze gunstige eigenschappen is het zeer breed toepasbaar. Je kunt hierbij denken aan tuinoverkappingen &schuttingen

Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar en groeit in West-Europa. Echter is het geen inheemse soort. Oorspronkelijk komt deze houtsoort uit het westen van Noord-Amerika waar hij Orgeon Pine wordt genoemd. De bomen daar kunnen een hoogte bereiken van 90 meter. De naam ‘Douglas’ die in Europa wordt gebruikt komt van de Schotse Botanicus David Douglas, die de zaden van de Orgeon Pine in 1827 in Europa introduceerde.

De boomsoort is vanaf 1840 verder over Europa verspreidt. In de jaren is de Douglasspar veel aangeplant waarnaar hij goed aanslaat in het Europese klimaat en als boomsoort een duurzaam en kwalitatief constructiehout oplevert.

Hoewel deze houtsoort nog lang niet zo bekend is, zoals bijvoorbeeld vurenhout of grenen, begint deze houtsoort steeds meer populariteit te winnen. Terecht, want Douglas hout is niet alleen zeer duurzaam maar ook robuust, onderhoudsarm en daardoor geschikt voor vele uiteenlopende toepassingen. Het hout van de Douglasspar heeft onbehandeld van een nature een goede weersbestendigheid. In tegenstelling tot bijvoorbeeld vurenhout, hoeft dit natuurproduct niet geïmpregneerd te worden om het hout weersbestendig te maken. Dat maakt deze houtsoort minder schadelijk voor het milieu.

Daarbij is de Douglasspar de afgelopen tientallen jaren in grote hoeveelheden aangeplant, met name in West-Europa. Er komt dus ook steeds hout van deze spar beschikbaar. Hierdoor is het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor producten zoals geïmpregneerd vuren. Daarnaast is Douglas esthetisch gezien mooier dan geïmpregneerd hout vanwege de warme uitstraling.


Duurzame houtsoort

Heb je wel eens nagedacht over een duurzaam alternatief op tropisch hardhout om je overkapping mee te bouwen? De oplossing op tropisch hardhout is duurzame en ecologisch verantwoorde houtsoort, zoals Douglas hout. Met een duurzame overkapping van Douglas hout kies je voor een levensduur van 10 tot 15 jaar. Dit betekent dat dit hout in duurzaamheidklasse 3 valt. Hout wordt in 5 verschillende duurzaamheidsklassen verdeeld, hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe sneller het rottingsverschijnselen vertoond.

Douglas hout heeft de duurzaamheid te danken aan het hoge percentage kernhout wat zich in de boom ontwikkelt. Het kernhout binnen het hout bevat hars en verhardt zich na verloop van tijd. Hierdoor is het voor schimmels niet mogelijk om vat te krijgen op het Douglas hout waardoor het langer meegaat dan andere houtsoorten. Naast de duurzaamheid van Douglas hout, is het ook erg mooi en geeft het een luxe uitstraling. Wij zien dat de Douglas houtsoort steeds populairder wordt in Nederlandse tuinen. De mooie natuurlijke kleur in combinatie met de duurzaamheid van het dit natuurproduct is ideaal voor constructies in jouw tuin.


Eigenschappen van hout van de Douglasspar

Douglas hout kenmerkt zich door verschillende eigenschappen. De eigenschappen hebben wij voor jou hieronder kort samengevat:

 • - Onbehandeld hout, hierdoor is het puur natuur 
 • - Weersbestendig
 • - Na verloop van tijd wordt het Douglas hout steeds harder 
 • - Het Douglas hout komt uit een duurzaam beheerd bos, PEFC-gecertificeerd
 • - Luxe en warme uitstraling 
 • - Duurzaamheidsklasse, hierdoor heeft het hout een lange levensduur 
 • - Bevat een hoog percentage aan kernhout 
 • - Van nature is Douglas rot-resistent 
 • - Staat in de lijst van hardste Europese naaldhoutsoorten 
 • - Het hout is overschilderbaar in iedere kleur 
 • - Beitsen en/of verven is niet nodig

 

Toepassingen van Douglas tuinhout

Douglas hout is, dankzij de gunstige sterkte-eigenschappen en de grote afmetingen waarin het te koop is, geschikt voor vele toepassingen. Zowel voor buiten- en binnenwerk. Buitenshuis wordt Douglas hout voornamelijk gebruikt voor tuinoverkappingen en andere constructies voor in je tuin. Het Douglas hout is ook terug te vinden in onder andere tuinmeubels, plankenschermen, wandbekledig, vloeren en als dakbeschot. Voor toepassingen buiten kan Douglas hout goed zonder behandeling buiten gebruikt worden. Naarmate het hout ouder wordt en verder uitdroogt, wordt het alleen maar sterker. Dit maakt Douglas tuinhout ideaal voor buitentoepassingen.

Het beste is om het hout minimaal 10 cm boven de grond te verwerken. Plaats daarom de Douglas palen altijd op betonpoeren zodat de fundering stevig is. Wat betreft Douglas planken is het belangrijk dat de planken altijd op geïmpregneerde balken liggen die goed kunnen ventileren (doorwaaien). Wil je met deze houtsoort een schutting of tuinscherm bouwen? Dan adviseren we bijvoorbeeld 9x9 cm palen met teer te behandelen voor het gedeelte wat in de grond geplaatst wordt. Binnenshuis kan Douglas hout verwerkt worden als wandbekleding, plafonds, vloeren of lambrisering.

Daarnaast is Douglas tuinhout toepasbaar voor kozijnen, ramen en deuren. Dit maakt Douglas een ideale houtsoort die je zowel binnen als buiten betrouwbaar en toepasbaar is. Daarnaast is Douglas hout ontzettend veelzijdig dat het ook gebruikt wordt als scheepsmasten, ladders, handvatten voor tuingereedschap, triplex (plywood), houten kano’s en fineer. Nog een leuk weetje, de top van de boom wordt met kerstmis vaak als kerstboom gebruikt.


Moet ik Douglas behandelen?

De keuze om het hout te behandelen hangt onder andere af van de toepassing en jouw wensen. Deze houtsoort hoeft niet altijd behandeld te worden. Kies je ervoor om het hout niet te behandelen, dan vergrijst het hout langzamerhand. Bij toepassing in de grond is een behandeling van het Douglas zeker een goede keuze. Bij de keuze voor het wel of niet behandelen speelt ook de verkleuring van het hout mee. Onbehandeld Douglas hout vergrijst op den duur. Wil je de kleur langer mooi houden en de maximum levensduur van het hout te vergroten? Dan raden wij je aan om het tuinhout te behandelen.

Maar hoelang is die levensduur nu? Daar is geen eenvoudig antwoord op te geven. Zonder behandeling van het hout rekent men met een gemiddelde levensduur van 6 tot 8 jaar. Echter kan het hout dan alsnog mooi en bruikbaar zijn. Het is wel belangrijk dat het hout niet onder een boom staat in verband met vallend groen en dat het enigszins uit de wind staat. Deze factoren hebben een grote impact op de levensduur van het Douglas hout. Na een behandeling met een coating zal het hout met gemak 10 jaar langer meegaan. Herhaal je deze behandeling om de paar jaar? Dan kan het Douglas hout zelfs wel tot 15 jaar meegaan.

Wil je alleen je het hout opschuren? Dat kan! Het zorgt voor een glad eind resultaat. Het is niet noodzakelijk om het Douglas planken en palen heel fijn op te schuren als het gebeitst of geverfd gaat worden. Voor een simpele blanke afwerking hoef je niet verder te schuren dan (schuurpapier) korrel 150 of 180. Zorg ervoor dat je het Douglas hout eerst goed ontvet voordat je eventueel het afwerkproduct aanbrengt.


Assortiment Douglas palen, planken en balken

Wij bieden een ruim assortiment hout aan: Douglas balken, palen en planken, die in verschillende diktes en lengtes verkrijgbaar zijn.

De sterke palen van Douglas zijn prima toepasbaar als staanders in een overkapping, een schutting of een carport. Door de hoge stabiliteit en sterkte zijn Douglas balken ideaal toepasbaar als staander in diverse constructies. De Douglas palen zijn verkrijgbaar in vele lengtes en diktes en bovendien zowel geschaafd als onbeschaafd beschikbaar.

Douglas planken zijn op dit moment de meest gebruikte houten planken voor zowel buiten als binnen. De roodachtige kleurtint en mooie vlamstructuur van Douglas planken bieden een mooie en natuurlijk uitstraling. Wij bieden een ruime collectie van Douglas planken aan. Zowel fijn bezaagde en geschaafde Douglas planken, met of zonder profiel. Bestel hier alle soorten Douglas planken voor de mooiste schuttingen, een praktische vlonder of een warme blokhut.

De Douglas balken zijn toepasbaar in verschillende constructies. Voor constructies die buiten staan of komen te staan, in weer en wind, is Douglas zeer geschikt. Kapschuren, pergola’s, buitenkeukens en overkappingen zijn voorbeelden van constructies waar Douglas balken veel voor wordt gebruikt. Naast houten palen, planken en balken van Douglas leveren wij bijvoorbeeld tuinschermen van deze houtsoort. Ook kun je denken aan Douglas vlonderplanken, 

 

Prijs Douglas hout

Doordat Douglas hout erg duurzaam is verwacht je een dure prijs, nu is dat niet het geval als je het vergelijkt met de prijzen van hardhout. Douglas hout is daarentegen wel iets duurder dan vurenhout. Douglas hout is het nieuwe tuinhout. Ben je opzoek naar vers gezaagd Douglas hout voor een scherpe prijs? Heb je Douglas palen, planken en balken nodig? Wij hebben een grote voorraad voor een altijd scherpe prijs! Daarnaast verkopen wij het populaire Douglas rabat in het zwart aan. Bekijk hier onze goedkope Douglas buitenkeukens, overkappingen en andere Douglas producten.

 

Douglas hout kopen

Wil je gemakkelijk en snel Douglas houtmaterialen bestellen? Houte kopen kan gemakkelijk via onze webshop! Bij Loras vind je alle soorten goedkoop tuinhout. Voor bestellingen boven de 30 kilo maken wij gebruik van onze eigen bezorgservice. Op die manier ben je ervan verzekerd dat jouw bestelling netjes en bijtijds bij je wordt afgeleverd. Wanneer je liever jouw Douglas bestelling wilt komen afhalen bij onze vestiging in Emmeloord of wanneer u graag advies wilt, neem dan contact op met onze klantenservice.
Webshop keurmerkWebwinkel Keur